TR | EN
Doç. Dr. İlyas ATALAR (Bölüm Başkanı)
Doç. Dr. İlyas ATALAR (Bölüm Başkanı)
  • Dahili Telefon: 4880-4887
  • E-Posta: email
  •  Dahili: 0(222) 239 37 50/4887
  •  Özgeçmiş: YÖK Akademik
  •  Özgeçmiş: AVESİS Akademik
  •  ORCID No: 0000-0001-8560-0010
  •  Researcher ID: 
  •  Scopus ID: 56486128000
  •  Araştırma Alanları: Süt teknolojisi, gıda teknolojisi

 

1) EĞİTİM

Derece

Bölüm/Anabilim Dalı

Üniversite

Yıl

Lisans

Gıda Mühendisliği Bölümü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

2005-2009

Yüksek Lisans

Gıda Mühendisliği A.B.D.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

2009-2012

Doktora

Gıda Mühendisliği A.B.D.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

2012-2018

 

2 )  AKADEMİK ÜNVANLAR

Ünvan

Görev Yeri

Yıl

Arş. Gör.

Bayburt Üniversitesi

2010-2010

Arş. Gör.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

2010-2018

Dr. Öğr. Üyesi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

2018-2021

Dr. Öğr. Üyesi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

2021-

 

3) VERDİĞİ DERSLER

Kariyer Planlama, İstatistik, Arastırma ve Deneme Yöntemleri, Termodinamik, Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Food Preservation Techniques (Eng), Enstürmantal Analiz, Gıda ve Makine Ekipmanları, Fermente Süt Ürünleri Teknolojisi, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Temel Bilişim Teknolojileri

4)  YÖNETİLEN TEZLER

4.1 Yüksek Lisans Tezleri

1.Piyasada satılan endüstriyel kefirlerin ev yapımı kefir üretiminde kullanılabilirliğinin araştırılması Atalar İ. , Çakır İ.(Eş Danışman) Ö.ŞAHİN(Öğrenci), Yüksek Lisans, Devam Ediyor

4.2 Doktora Tezleri

5)   YAYINLAR

5.1 Uluslararası Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makaleler

1. GÜL OSMAN,ATALAR ILYAS, MORTAS MUSTAFA,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,BESIR AYSEGÜL,GÜL LATIFE BETÜL,YAZICI FEHMI (2022).Potential Use of High Pressure Homogenized Hazelnut Beverage for a Functional Yoghurt-Like Product. ANAIS DA ACADEMIA BRASILEIRA DE CIENCIAS,94.Doi: 10.1590/0001-3765202220191172

2. AYDEMIR OGUZ, SARICAOGLU FURKAN TÜRKER, ATALAR ILYAS (2021). Dynamics of carob flour contents and palm stearin/palm olein ratios in cocoa carob cream production‒a new product development. Journal of Food Processing andPreservation, 45, e15739. Doi: 10.1111/jfpp.15739

3.ATALAR ILYAS, KURT ABDULLAH, SARICAOGLU FURKAN TÜRKER, GÜL OSMAN, GENÇCELEP HÜSEYIN (2021). Agglomerated mushroom (Agaricus bisporus) powder: Optimization of top spray fluidized bed agglomeration conditions. Journal of Food Process Engineering,e13687 Doi:10.1111/jfpe.13687

4.GÜL OSMAN, SARICAOGLU FURKAN TÜRKER, ATALAR ILYAS (2021). Effect of high pressure homogenization on microstructure and rheological properties of hazelnut beverage cold-set gels induced glucono-δ-lactone. LWT, Doi: 10.1016/j.lwt.2021.111154

5.ATALAR ILYAS, KURT ABDULLAH, GÜL OSMAN, YAZICI FEHMI (2021). Improved physicochemical, rheological and bioactive properties of ice cream: Enrichment with high pressure homogenized hazelnut milk. International Journal of Gastronomy and Food Science, 24, Doi:10.1016/j.ijgfs.2021.100358

6.ATALAR ILYAS, SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,ODABAS HALIL IBRAHIM,YILMAZ VOLKAN ARIF,GÜL OSMAN (2020). Effect of ultrasonication treatment on structural, physicochemical and bioactive properties of pasteurized rosehip (Rosa canina L.) nectar. LWT, 118, 108850, Doi:10.1016/j.lwt.2019.108850

7.ATALAR ILYAS, GÜL OSMAN,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,BESIR AYSEGÜL,GÜL LATIFE BETÜL,YAZICI FEHMI (2019). Influence of thermosonication (TS) process on the quality parameters of high pressure homogenized hazelnut milk from hazelnut oil by-products. Journal of Food Science and Technology, 56(3), 1405-1415., Doi: 10.1007/s13197-019-03619-7

8.AYDEMIR OGUZ, ATALAR ILYAS (2019). Functionality of chestnut and fat/oil contents in cocoa chestnut cream production—A new product development. Journal of Food Process Engineering, 42(6), Doi: 10.1111/jfpe.13222

9.ATALAR ILYAS,GÜL OSMAN,MORTAS MUSTAFA,GÜL LATIFE BETÜL,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,YAZICI FEHMI (2019). Effect of thermal treatment on microbiological, physicochemical and structural properties of high pressure homogenised hazelnut beverage. Quality Assurance and Safety of Crops Foods, 11(6), 561-570., Doi: 10.3920/QAS2018.1493

10.GÜL OSMAN,ATALAR ILYAS,GÜL LATIFE BETÜL (2019). Effect of different encapsulating agent combinations on viability of iLactobacillus casei/i Shirota during storage, in simulated gastrointestinal conditions and dairy dessert. Food Science and Technology International, 25(7), 608-617., Doi: 10.1177/1082013219853462

11.GÜL OSMAN, AYDEMIR OGUZ, ATALAR ILYAS,MORTAS MUSTAFA,DERVISOGLU MUHAMMET (2019). Oven Cookıng as Alternatıve to Smokıng: Evaluatıon Of Physıcochemıcal, Mıcrobıologıcal, Textural and Sensory Propertıes of Cırcassıan Cheese Durıng Storage and Determınatıon of PAH Contents. Carpathian Journal of Food Science and Technology, 11(1), 149-165.

12.ATALAR ILYAS (2019). Functional kefir production from high pressure homogenized hazelnut milk. LWT, 107, 256-263., Doi: 10.1016/j.lwt.2019.03.013

13.SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,ATALAR ILYAS,YILMAZ VOLKAN ARIF,ODABAS HALIL IBRAHIM,GÜL OSMAN (2019). Application of multi pass high pressure homogenization to improve stability, physical and bioactive properties of rosehip (Rosa canina L.) nectar. Food Chemistry, 282, 67-75., Doi: 10.1016/j.foodchem.2019.01.002

14. GÜL OSMAN,ATALAR ILYAS (2019). Different stress tolerance of spray and freeze dried Lactobacillus casei Shirota microcapsules with different encapsulating agents. Food Science and Biotechnology, 28(3), 807-816., Doi: 10.1007/s10068-018-0507-x

15.ATALAR ILYAS,YAZICI FEHMI (2019). Effect of different binders on reconstitution behaviors and physical, structural, and morphological properties of fluidized bed agglomerated yoghurt powder. Drying Technology, 37(13), 1656-1664., Doi: 10.1080/07373937.2018.1529038

16.ATALAR ILYAS,YAZICI FEHMI (2018). Influence of top spray fluidized bed agglomeration  conditions on the reconstitution property and structure modification of skim yoghurt powder. Journal of Food Processing and Preservation, 42(1), 13414, Doi: 10.1111/jfpp.13414

17.GÜL OSMAN,ATALAR ILYAS,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,YAZICI FEHMI (2018). Effect of multipass high pressure homogenization on physicochemical properties of hazelnut milk from hazelnut cake: An investigation by response surface methodology. Journal of Food Processing and Preservation, 42(5), 13615, Doi: 10.1111/jfpp.13615

18.SARICAOGLU FURKAN TÜRKER ,GÜL OSMAN,BESIR AYSEGÜL,ATALAR ILYAS (2018). Effect of high pressure homogenization (HPH) on functional and rheological properties of hazelnut meal proteins obtained from hazelnut oil industry by-products. Journal of Food Engineering, 233, 98-108., Doi: 10.1016/j.jfoodeng.2018.04.003

19.GÜL OSMAN, ATALAR ILYAS,MORTAS MUSTAFA,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,YAZICI FEHMI (2018). Application of TOPSIS methodology to determine optimum hazelnut cake concentration and high pressure homogenization condition for hazelnut milk production based on physicochemical, structural and sensory properties. Journal of Food Measurement and Characterization, 12(4), 2404-2415., Doi: 20.1007/s11694-018-9857-6

20.KURT ABDULLAH,ATALAR ILYAS (2018). Effects of quince seed on the rheological, structural and sensory characteristics of ice cream. Food Hydrocolloids, 82, 186-195., Doi: 10.1016/j.foodhyd.2018.04.011

21.GÜL OSMAN,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,BESIR AYSEGÜL,ATALAR ILYAS,YAZICI FEHMI (2018). Effect of ultrasound treatment on the properties of nano-emulsion films obtained from hazelnut meal protein and clove essential oil. Ultrasonics Sonochemistry, 41, 466-474., Doi: 10.1016/j.ultsonch.2017.10.011

22.GÜL OSMAN,ATALAR ILYAS,MORTAS MUSTAFA,DERVISOGLU MUHAMMET (2018). Rheological,textural, colour and sensorial properties of kefir produced with buffalo milk using kefir grains andstarter culture: A comparison with cows’ milk kefir. International Journal of Dairy Technology, 71,73-80., Doi: 10.1111/1471-0307.12503

23.GÜL OSMAN,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,MORTAS MUSTAFA,ATALAR ILYAS,YAZICI FEHMI(2017). Effect of high pressure homogenization (HPH) on microstructure and rheological propertiesof hazelnut milk. Innovative Food Science Emerging Technologies, 41, 411-420., Doi:10.1016/j.ifset.2017.05.002

24.ATALAR ILYAS, DERVISOGLU MUHAMMET (2015). Optimization of spray drying process parameters for kefir powder using response surface methodology. LWT - Food Science and Technology, 60(2),751-757., Doi: 10.1016/j.lwt.2014.10.023

25.GÜL OSMAN,MORTAS MUSTAFA,ATALAR ILYAS,DERVISOGLU MUHAMMET,KAHYAOGLU TALIP(2015). Manufacture and characterization of kefir made from cow and buffalo milk, using kefir grain and starter culture. Journal of Dairy Science, 98(3), 1517-1525., Doi: 10.3168/jds.2014-8755

 

5.2 Ulusal Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makaleler

1.ATALAR ILYAS, YAZICI FEHMI (2021). Top-Spray Agglomeration Process Applications in Food Powders: A Review of Recent Research Advances. European Food Science and Engineering, 2(1), 18-25.

2.ATALAR ILYAS,GÜL OSMAN,GÜL LATIFE BETÜL,YAZICI FEHMI (2019). DÜSÜK VE YÜKSEK ISIL ISLEM UYGULANMIS FINDIK IÇECEKLERININ DEPOLAMA STABILITELERI. GIDA / THE JOURNAL OF FOOD, 44, 980-987., Doi: 10.15237/gida.GD19099

3.ATALAR ILYAS (2019). AGLOMERASYON ISLEMININ YOGURT TOZUNUN NEM SORPSIYON IZOTERMI VE TERMODINAMIK ÖZELLIKLERI ÜZERINE ETKISI. GIDA / THE JOURNAL OF FOOD, 44, 837-848., Doi: 10.15237/gida.GD19100

4.GÜL OSMAN, MORTAS MUSTAFA, DERVISOGLU MUHAMMET,ER MEHTAP,ATMACA MELIKE,ATALAR ILYAS (2016). Furfural Contents and Some Physical and Chemical Properties of Raisins. Akademik Gıda, 14(3), 235-241.

 

5.3 Uluslararası Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bildiri Kitabında  (Proceedings) Basılan Bildiriler

1.The Effıcacy of Milk Proteın as an Encapsulation Matrıx to Improve Survival of Probıotics During Simulated Digestion , ATALAR ILYAS (2019).. International Natural Science,Engineering and Material Technologies Conference, (Sözlü bildiri) 5338400

2. Storage stability of low and high heat treated hazelnut milks after high pressure homogenization process , ATALAR ILYAS,GÜL OSMAN (2019).. IMASCON 2019 ULUSLAR ARASI MARMARA VE FEN VE SOSYAL BILIMLER KONGRESI, (Sözlü bildiri) 5338345

3. Effects of Chestnut and Fat/Oil Contents On Textural and Sensorial Properties of Cocoa Chestnut Cream as a New Product , AYDEMIR OGUZ,ATALAR ILYAS (2019).. The 2nd International Congress on Engineering and Life Science ICELIS, (Sözlü bildiri) 5353282 Basım Tarihi : 23/05/2021 13:41:53 Sayfa: 3

4.Gelation of high pressure homogenized hazelnut milk with glucono delta-lactone (GDL): Rheological and gel strength properties , SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,ATALAR ILYAS,GÜL OSMAN (2018).. The International Symposium Food Rheology Texture, (Sözlü bildiri)

5.Effect of low and high temperature on the properties of hazelnut milk obtained from hazelnut cake, ATALAR ILYAS,GÜL OSMAN,MORTAS MUSTAFA,YAZICI FEHMI (2018).. The 4th InternationalSymposium on Traditional Foods From Adriaticto Caucasus, (Özet bildiri)

6.Investigating the effect of fortification hazelnut milk on the physicochemical, microbiological and sensory properties of yoghurt-like product , GÜL OSMAN,ATALAR ILYAS,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,MORTAS MUSTAFA,GÜL LATIFE BETÜL,YAZICI FEHMI (2018).. The 4th International Symposium on Traditional Foods From Adriaticto Caucasus, (Özet bildiri)

7.Hazelnut Milk from Hazelnut Cake and Development of Hazelnut Milk-Based Dairy Products , GÜL OSMAN,ATALAR ILYAS,MORTAS MUSTAFA,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,KURT ABDULLAH,YAZICI FEHMI (2017).. IX.International Congress on Hazelnut, (Sözlü bildiri)

8.Effects of Concentration and High Pressure Homogenization on Hazelnut Milk from Cold Press Hazelnut Oil Cake , GÜL OSMAN,MORTAS MUSTAFA,ATALAR ILYAS,YAZICI FEHMI,DERVISOGLU MUHAMMET (2016).. International ISEKI Food Conference, (Sözlü bildiri)

9. Bioactive Compounds of Hypericum perforatum L and Relates with Health , AYDEMIR KÜBRA,DERVISOGLU MUHAMMET,ATALAR ILYAS,KAHYAOGLU TALIP (2015).. The 3rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, (Özet bildiri)

10. Black Radish and Relates with Health , SOLMAZ MERVE,DERVISOGLU MUHAMMET,ATALAR ILYAS,GÜL OSMAN (2015).. The 3rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, (Özet bildiri)

11.Optimization of Spray Drying Process Parameters for Kefir Powder , ATALAR ILYAS,DERVISOGLU MUHAMMET (2014).. 1st Congress on Food Structure Design, (Özet bildiri)

12. Microbiological and Chemical Changes during Storage of Kefir from Buffalo s and Cow s Milk Using a Commercial Starter Culture , DERVISOGLU MUHAMMET,GÜL OSMAN,MORTAS MUSTAFA,ATALAR ILYAS,YAZICI FEHMI (2013).. The 2nd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, (Özet bildiri)

13. Kargı Tulum Cheese , ILHAN DINÇER EDA,ATALAR ILYAS,DERVISOGLU MUHAMMET (2013). The 2nd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, (Özet bildiri)

 

5.4 Ulusal Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bildiri Kitabında Basılan Bildiriler

1.Soguk pres atığı fındık kekinin frankfurter-tipi sosis üretiminde kullanılması , ATALAR ILYAS,KURT ABDULLAH,GÜL OSMAN,SARICAOGLU FURKAN TÜRKER,GENÇCELEP HÜSEYIN (2020).. Türkiye 13. Gıda Kongresi, (Özet bildiri)

2.Süt Ürünlerinin Toz Haline Getirilmesindeki Yenilikler, ATALAR ILYAS, DERVISOGLU MUHAMMET,GÜL OSMAN (2012). Türkiye 11. Gıda Kongresi, (Özet bildiri)

3.Enkapsülasyon ile Antimikrobiyal Aktivitenin Geliştirilmesi, GÜL OSMAN,DERVISOGLU MUHAMMET,KAHYAOGLU TALIP,ATALAR ILYAS (2012).. Türkiye 11. Gıda Kongresi, (Özet bildiri)

 

6)   PROJELER

  1. Doğal Renklendirici Prosesi Sıvı Atıklarından Glukoz Şurubu Alternatifi Deiyonize Şeker Elde Edilmesi Ve Model Gıdalarda Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi. TÜBİTAK Projesi Konar N. (Yürütücü), Atalar İ., Palabıyık İ., Toker Ö. S.
  2. Çikolata Teknolojisi İçin Alternatif Temperleme Tekniği Olarak Sonokristalizasyon Prosesi Geliştirilmesi. Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje AKSU M. İ. (Yürütücü), ATALAR İ., KONAR N., TOKER Ö. S., POLAT D. G.
  3. Fındık Sütünün Transglutaminaz Enzimi Kullanarak Farklı Oranlarda İnek Sütüyle Karışım Özelliklerinin İncelenmesi. Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje Atalar İ. (Yürütücü), Sağlam P.
  4. Kurutulmuş Saccharomyces cerevisiae Hücrelerinin Probiyotik Enkapsülasyonunda Kullanımı ve Fonksiyonel Jelly Tipi Ürün Geliştirilmesi. Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje Atalar İ. (Yürütücü), Konar N., Aksu M. İ., Toker Ö. S., Oba Ş., Genç Polat D.
  5. Propolis Ekstraktının Püskürtmeli Kurutma Yöntemiyle Enkapsülasyonu ve Model Gıda Üretiminde Kullanılabilirliğinin Araştırılması. Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje Atalar İ. (Yürütücü), Özçelik Z.
  6. Yenilikçi Tekniklerle Yüksek Basınç ve Ultrason Soğuk Pres Atıklarından İzole Edilen Fındık Proteinlerinin Modifiye Edilerek Probiyotik Bakterilerin Enkapsülasyonunda Kullanılması ve Fonksiyonel Ürün Geliştirilmesi. Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje Atalar İ. (Yürütücü), Konar N., Aksu M. İ., Sarıcaoğlu F. T., Gül O.
  7. Sakaroz İkamesi Olarak Otolize ve Kurutulmuş Saccharomyces cerevisiae Kullanımı ile Fonksiyonel Şekerlemeler Geliştirilmesi In vitro Biyoerişilebilirlik ve Biyoyararlılık Yaklaşımı. Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje Atalar İ., (Yürütücü), Konar N. Aksu M. İ., Toker Ö. S.
  8. Standardize instant boza tozu üretimi.TÜBİTAK Projesi Gül O.(Yürütücü), Atalar İ., Sert D., Törnük F
  9. Tahinin Faz Ayrımı Ve Depolama Stabilitesi Üzerine Farklı Yöntemlerle Modifiye Edilen Susam Posası Proteinlerinin Etkisi. TÜBİTAK Projesi Gül O.(Yürütücü), Atalar İ., Sarıcaoğlu F. T., Törnük F.
  10. Yeni Bir Katkı Maddesi Olarak Mantar Tozunun Et Emülsiyonlarının Özellikleri Üzerine Etkisi Ve Salam Üretiminde Kullanımı. Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje Gençcelep H.(Yürütücü), Kurt A. Atalar İ.
  11. Fındık Sütü Üretimi için Proses Optimizasyonu. Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje. Yazıcı F. (Yürütücü), Atalar İ., Gül O., Mortaş M.
  12. Standardize Fındık Sütü Üretimi ve Yoğurt Üretiminde Kullanımı. TÜBİTAK 1001 Projesi. Yazıcı F.(Yürütücü) Atalar İ., Gül O., Mortaş M.
  13. Bazı Probiyotik Mikroorganizmaların Mikroenkapsülasyon Tekniği ile Yararlı Etkilerinin Arttırılması. Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje. Dervişoğlu M.(Yürütücü) Atalar İ., Gül O.,
  14. Kurutulmuş Kefir Üretimi. Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje. Dervişoğlu M.(Yürütücü), Atalar İ.
  15. Gıda Bilimi ve Mühendisliğinde Nanoteknolojik Uygulamaların Geliştirilmesi İçin Fiziki Alt Yapı Oluşturma Projesi, Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Araştırma Proje Görevi: Araştırmacı/Uzman

 

7) PATENTLER

8) İDARİ GÖREVLER

  1. Bölüm Baskan Yardımcısı ABANT IZZET BAYSAL ÜNIVERSITESI/MÜHENDISLIK-MIMARLIK FAKÜLTESI/GIDA MÜHENDISLIGI BÖLÜMÜ/GIDA MÜHENDISLIGI ANABILIM DALI 2019-2021
  2. Dekan Yardımcısı ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ/ZİRAAT FAKÜLTESİ 2022- Devam Ediyor